Tips voor paardentraining

Voordat je een paard kunt kopen moet je al een aantal zaken op orde hebben en rekening mee houden.

Zorg dat je je heel goed bewust bent van de kosten van het paard.
Het is niet alleen de aanschaf maar ook de vaste lasten en de extra bijkomende lasten zoals hoefsmid, dierenarts, spullen die kapot gaan en nog veel meer.
Deze lasten komen vaker terug. Vooral als een paard ziek word kan het enorm in de kosten oplopen.
Je kunt een verzekering afsluiten. Als je hem all risk wil verzekeren ben je ongeveer €50,- per maand kwijt. Wil je hem alleen verzekeren voor dood door acute ziekte (bv koliek) of ongeval betaal je ongeveer €10,- per maand. Dit is per paard en per verzekering verschillend.

Voordat je een paard kunt kopen moet je zorgen dat je stalling geregeld hebt.
Het is belangrijk dat ze wel minimaal een paar uur per dag naar buiten kunnen en met soortgenootjes kunnen spelen.
Komen ze niet naar buiten dan kunnen ze met de tijd vervelend gaan worden als je zelf gaat rijden.
Hou er rekening mee dat de afstand vanaf je eigen huis niet te groot is. Want ook de afstand telt mee in de kosten.

Het is handig om van te voren te zorgen dat je een dierenarts en een hoefsmid hebt gezocht.
Dit is niet iets waar je mee kunt wachten totdat je het paard hebt, als hij in het eerste weekeind ziek wordt of een ijzer eraf trapt moet je weten wie je kunt bellen.
Als je een trekpaard hebt is het wel verstandig dit aan de hoefsmid door te geven want niet elke smid bekapt/beslaat ook een trekpaard.
Ook is het handig om het paardennoodnummer al in je telefoon te hebben staan. Mocht je in de avond iemand nodig hebben of in het weekend.
075-6701701 Dit is alarm nummer voor Noord Holland en krijg je de centrale aan de telefoon die een dienstdoende DA zoekt.

Als je alle voorafgaande zaken geregeld hebt kan de spannende zoektocht naar je eigen paard beginnen.
Deze zoektocht is zeker niet makkelijk, maar kan wel heel erg leuk zijn.
De eisen die je stelt

De meeste mensen hebben al wel een beetje een idee van wat ze wel of niet willen.
De eisen zijn verschillend naar wat je met het paard wilt gaan doen. Iemand die graag verder wil een bepaalde tak van de sport in heeft andere eisen dan iemand die alleen maar recreatie wil gaan rijden of iemand die graag wil fokken. Het is belangrijk om goed te weten wat je zoekt om latere teleurstellingen te voorkomen. Wat ook goed is, is om te weten wat jouw eigen capaciteiten zijn. Als je van jezelf weet dat je een onzekere ruiter bent, is een druk, schrikachtig en temperamentvol dier misschien niet helemaal de goede keuze voor jou.
Het is handig om voor jezelf een lijstje op te stellen met de kenmerken waar jouw paard aan moet voldoen, beginnend met de belangrijke dingen, de dingen die een paard voor jou moet hebben en verder naar onderen de dingen op te schrijven waar je wel compromissen op wilt doen. Ideeën voor kenmerken op de lijst:

 • Karakter
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Afstamming
 • Ras
 • Africhtingniveau
 • Tak van de sport waarin het paard is opgeleid
 • Ervaring in de sport
 • Wel of geen veulens gehad
 • Verkeers- en trailermakheid

Een oud gezegde zegt: ‘een goed paard heeft geen kleur’. Dit houdt in dat hoewel een paard weleens niet moeders mooiste kan zijn, hij toch weleens heel erg geschikt voor jou kan zijn. Hou daarom je ogen open, hou je niet krampachtig vast aan één ras maar kijk verder. Je zal niet de eerste zijn die met iets compleet anders thuiskomt dan ze verwacht hadden.
Wat je altijd in gedachten moet houden, is dat het bijna onmogelijk is dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Verwacht niet voor €1000,- een topsportpaard te vinden met een geweldige afstamming en bewegingen waar ieder jurylid van gaat kwijlen. Als je een beperkt budget hebt is het verstandig om je eisen soepel te houden en open te staan voor veranderingen.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Op alle mogelijke plekken worden paarden aangeboden, van handelsstallen tot aan briefjes in de supermarkt aan toe. Dit zijn de grootste plekken van aanbieding:
Marktplaats, marktplaza etc. Op deze sites worden veel paarden aangeboden, veelal door particulieren.
Handelsstallen. Handelsstallen zijn er in alle soorten en maten en voor ieder budget.
Bekenden, de manege etc. Soms heb je het geluk dat je het paard wat je hebben wilt al kent, of dat hij of zij toevallig nieuw is op de manege waar je al jaren rijdt.
Wees vooral niet bang om alle vragen te stellen die je nog hebt over een paard. Zeker advertenties op internet zijn vaak kort en zakelijk geschreven. Als jij meer informatie wilt hebben kun je die altijd stellen.
Waar je ook zoekt, wees niet bang om de aanbieder na te trekken. Wat hebben anderen te zeggen over een bepaalde handelsstal? Heeft iemand misschien een vervelende of juist een hele goede ervaring met een bepaalde particulier? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Je hebt ergens een paard gevonden dat je wel aanstaat. Het lijkt te voldoen aan een (groot) deel van je eisen en de prijs is goed. Het spannende moment van de eerste bezichtiging is aangebroken. Er zijn niet echt richtlijnen voor hoe zoiets hoort te gaan. Als je geen ervaring hebt met het bezichtigen van paarden, neem dan iemand mee die er verstand van heeft. Deze persoon kan ook meer afstand nemen, hij of zij heeft er geen belang bij of jij het paard wel of niet koopt, en wordt ook niet verliefd op een leuk hoofd. Als er nog iemand mee kan, laat deze persoon dan foto’s, of nog beter, video opnames maken, zodat je dit thuis terug kan kijken.
Een eerste indruk is belangrijk, en dat geld ook voor het bezichtigen van een paard. Heeft het een gelukkige uitstraling, ziet hij of zij er gezond uit . Zijn de ogen schoon, geen snot of slijm uit de neus? Staat het dier op alle vier zijn benen, zijn er geen open wonden op het lichaam? Zo’n eerste indruk moet goed zijn.
Laat nooit je enthousiasme aan de verkoper zien. Dit kan in jou nadeel gebruikt worden

Wat verder belangrijk is:

 • De benen. Een been hoort hard en droog te zijn, geen bultjes te hebben.
 • Hoeven. Hoeven horen netjes bekapt of beslagen te zijn.
 • Kijk ook altijd even onder de hoef of ze geen rotstraal of hoefkanker hebben. En de buitenkant hoort vlak te zijn.
 • Algehele conditie. Een paard hoort niet te dik en niet te dun zijn. Je hoort heupbeenderen en ribben niet te kunnen zien, maar wel te kunnen voelen. Een paard wat te dik is kan eraf getraind worden door beweging maar bij een mager paard moet je je afvragen waarom hij mager is.
 • Onregelmatig lopen. Dit kan een teken zijn dat er iets mis is in het paard zijn voet, been, schouder, heup of rug.
 • Huid. De huid van een paard hoort glad te zijn, zonder bultjes. Afhankelijk van het jaargetijde en de manier waarop de eigenaar hem houdt ziet de vacht er verschillend uit
 • Zomer: gladde, korte, glanzende vacht. Dier kan rondjes in zijn of haar vacht hebben staan. oftewel appeltjes genaamd.
 • Winter, geschoren: korte, gladde vacht. (als hij net geschoren is kan de vacht nog dof en vettig zijn)
 • Winter, ongeschoren: lange vacht. De vacht hoort gelijkmatig te zijn over het hele lichaam. Onder het hoofd, hals, buik en billen kunnen langere haren zitten (windharen

Wat je verder aan de huid kunt zien in de zomer, is of het dier zomereczeem heeft. Eventueel kan het dier voor of na het rijden losgegooid worden. Dit gebeurt ook bij dieren die nog niet onder het zadel zijn. Als een dier losloopt kun je de bewegingen bekijken. Poets en zadel het dier zelf, of zorg dat je erbij aanwezig bent. Hoe reageert het op de borstels? Probeert hij te bijten als ze de singel vastmaken? Draait hij zijn oren plat in zijn nek als ze aankomen met het zadel? Laat het dier zich overal aanraken, ook op de oren, tussen de benen en onder de buik?

Wat vaak gebeurt is dat een eigenaar, bijrijder of instructeur het paard voorrijdt. Dit is voor jou prettig om te zien hoe het paard loopt en ook om zeker te weten dat het paard geen moordlustig monster is dat iedereen die probeert op de stappen van zijn rug af werkt. Het is handig om te vragen aan degene die hem voorrijd of ze alle drie de gangen willen laten zien, zodat je het dier goed kunt bekijken. Kijk kritisch naar wat je ziet.
Daarna krijg je vaak zelf de eer om op te stappen. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je direct de sterren van de hemel rijdt op een paard waar je nog nooit op hebt gezeten. Wat je wel kunt voelen is bijvoorbeeld of de bewegingen van het dier je aanstaan. Probeer alle drie de gangen uit.
Beloof nooit direct na de bezichtiging om het paard te kopen, slaap er altijd een nachtje over. Kijk de foto’s en de video opnames terug.
Wees realistisch, is dit echt het ideale paard voor jou, of wil je hem alleen maar hebben omdat hij zo lief kijkt.

Ga altijd een tweede keer kijken. Een goede truc om zeker te weten dat er niet met het paard is geknoeid is om ‘per ongeluk’ een uurtje te vroeg te komen.
Hoe vervelend het ook is, er zijn altijd mensen die een paard sederen of uitdrogen om hem of haar rustiger te maken tijdens het voorrijden.

Gefeliciteerd!
Vergeet niet dat je als koper altijd onderzoeksplicht hebt. Dit houdt in dat je zelf moet zorgen dat je er alles aan gedaan hebt om te zorgen dat je weet dat het paard niet ziek is en geen gebreken heeft. Stel vragen over stalondeugden, oversnijd, sociaal gedrag, etc. Ook dingen die logisch lijken moet je wel vragen:

 • Is het dier ooit kreupel geweest en welke dierenarts is daar toen bij geweest?
 • Is het dier ooit gekeurd en welke dierenarts? Vraag ook rustig het keuringsrapport op.
 • Kan het dier vast staan of gaat hij hangen?
 • Is het dier stapmolen-mak.
 • Is het dier spuitplaatsmak?
 • Heeft het dier eczeem of andere ziektes gehad?
 • Is het dier trailermak?
 • Heeft het dier wedstrijdervaring?
 • Is het dier makkelijk in de omgang met (andere) ruinen en merries?
 • Is alleen staan in de bak of tijdens het rijden geen probleem (ook buitenritten kunnen problemen geven dan)?
 • Heeft het dier stalondeugden, zoals weven, luchtzuigen, trappen tegen de stalwanden, voernijd etc.?
 • Een deel van je onderzoeksplicht is een aankoopkeuring.

Weigert de verkoper het laten doen van een keuring, wees dan op je hoede. In principe heeft een koper niets te verliezen bij een keuring. Het is verstandig om een dier niet te kopen als de eigenaar niet meewerkt. Deze kosten zijn bijna altijd voor je eigen rekening. Stel altijd een koopcontract op waarin de verkoper verklaart dat hij het dier aan jou verkocht heeft als zijnde gezond. Hierin neem je de naam en chipnummer van een dier op, de naam van de verkoper, je eigen naam en de datum. Daarnaast neem je uiterlijke kenmerken op. Wat verstandig is om verder op te nemen zijn alle dingen die de eigenaar beloofd heeft. Spullen die mee verkocht worden, maar ook bijvoorbeeld dat het paard trailermak is (en een omschrijving van wat trailermak inhoud) dat het dier goed met andere paarden om kan gaan etc. Mocht er iets mis zijn, dan sta je met contract sterker dan zonder. Een contract wordt altijd in tweevoud opgesteld, éénmaal voor jou en éénmaal voor de verkoper. Zorg dat je alle twee de contracten zelf ondertekend, en dat de verkoper dat ook doet.
Maak ook afspraken met de verkoper over hoe het paard naar jou toekomt. Brengt de verkoper het dier, dan hij of zij er verantwoordelijk voor totdat het dier bij jou van de laadklep af stapt. Als je hem zelf gaat halen ben je er tijdens het transport al zelf verantwoordelijk voor.

Ook is het verstandig om te kijken of je het paard een tijdje op proef mag hebben.
Als dit mag maak dan ook hele duidelijke afspraken met de verkoper en leg dit ook op papier vast en teken er beide voor.
Let wel op: want zodra het niet door een notaris is gemaakt is het niet rechtsgeldig als ze heel moeilijk gaan doen

Koop nooit een paard omdat hij of zij zo zielig is. Hoewel het verleidelijk is om een dier te kopen dat verwaarloosd is (vaak ook door de aantrekkelijke prijs), het ‘opknappen’ van zulke paarden is vaak duur.
Zelfkennis. Let erop dat je niet een te moeilijk paard koopt, want veel mensen zijn overmoedig. Het begin zal dan een strijd worden, vertrouwen zal minder worden tot zelfs angst en dat is geen fijne tijd voor beide. Daarbij paarden kunnen snel veranderen op een andere lokatie en/of met een andere eigenaar. Bezuinigen op aankoop is vaak niet verstandig (koop er 1 die bij je past en waar je veel plezier aan kan beleven. Een paard onderhouden kost veel tijd en geld, dus dan is het fijn als het leuk blijft)

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Mocht je nog met vragen zitten of graag iemand met ervaring mee willen nemen en je weet zo 1,2,3 niemand kun je mij ook altijd mailen of bellen

Over Paardentrainster

Maaike van der Eng verzorgt paardentraining in de regio Kennemerland. De trainingen zijn gericht op het activeren, conditieverbetering en gezondheid.

Contact

Maaike van der Eng 06-46192685 Wentweg 17 Heemskerk